Sık Sorulan Sorular
Dış kulak kanalı; bakteri, mantar ve kulak uyuzlarının çok sevdikleri; sıcak ve nemli bir ortamdır. Özellikle uzun kulaklı köpeklerin kulaklarının düzenli bakımı ve temizliği, sağlıkları açısından elzemdir. Kulaktan gelen kötü…
Büyük ihtimalle köpeğiniz anal kese yangısı adını verdiğimiz hastalık nedeni ile kaşıntı hissini gidermek için bu hareketi yapıyordur. Çok iyi bakım koşulları altında dahi oluşabilen bu hastalık, dışkıların daha kolay…
Ancak bu hiç de kesin bir belirti değil. Köpeğin tüm davranışlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Çünkü kuyruğun sallanmasından çok ne şekilde sallandığı önem taşır. Dominant (Alfa) ve saldırgan bir köpek…
Kızgınlığın ilaçlarla bastırılması damızlık olarak kullanılması düşünülen hayvanlarda uygulanabilir, ancak ilaç kullanımı bazı yan etkilerin oluşmasına yol açabilir. Kızgınlığı baskılamak amacıyla kullanılan progesteron preparatları rahim mukozasında kalınlaşma, rahim iltihapları oluşumuna…
Erkek kediler tüm sürü hayvanlarının yaptığı gibi hakimiyetleri altındaki alanları işaretlerler. Bunun içinde genital sistemlerinde üretilen bir kokuyu kullanırlar. Spreyleme adı verilen bu hareketi, özellikle kapılara ve mobilyaların köşelerine yaparlar.…
Dişi köpeklerde en ideal çiftleştirme yaşı 3. kızgınlık veya onu takip eden kızgınlık dönemi olacaktır. Bunun sebebi dişi köpeklerde gelişimin 15 -18 aylık dönemde tamamlanmış kabul edildiğidir. Fizyolojik gelişimin tamamlanmış olması hem…
Kediniz kısırlaştırıldığı halde hala kızgınlık belirtileri gösteriyorsa, bu durumun birkaç sebebi olabilir.Adrenal Hiperplazi veya Tümör:Adrenal Bez Sorunları: Adrenal bezlerde oluşan hiperplazi (aşırı büyüme) veya tümörler, östrojen hormonu üretimine neden olabilir…
MUHABBET KUŞLARINDA CİNSİYET AYRIMIYAVRULARDA CİNSİYET AYRIMIYavrularda cinsiyet ayrımı zordur ve tecrübe gerektirebilir. Birden çok muhabbet kuşu aynı anda karşılaştırılırsa ayrım daha da kolaylaşabilir.Yavru erkeklerin gaga üzerindeki tüysüz bölüm daha büyük…
Dünyanın en büyük timsahı 6 metre boyunda, ağırlığı ise 1 tondan fazla. Develerin 3 tane kaşı vardır. İstakozların kanı mavidir. Bir sineğin hızı saatte 8 km’dir. Erkek güve, dişi güvenin…
İdrar taşları, idrar yollarındaki pH dengesinin bozulması sonucu idrardaki minerallerin çökelmesi ve kristalleşmesi sonucu oluşurlar. Kristaller (halk arasında kum olarak da bilinmektedir) tek başlarına dahi ciddi hastalıklara yol açabilirler. İdrar kesesinde…
Köpeğin yarayı yalaması gerçekten de yaranın temizlenmesine yardım eder. Ayrıca köpeğin salyasında bulunan tiyosiyanatların da kısmen antiseptik etkisi vardır. Ancak aşırı ve kontrolsüz miktarda yalama, faydadan çok bölgeye zarar verecektir.…
Dış parazitler gerek hayvanlarımızı gezdirirken dış ortamlardan (park, bahçe, vs.) gerekse de bizler aracılığı (ayakkabılarımız) ile evcil hayvanlarımızın vücutlarına gelir ve kendileri için en uygun ortam olan kıllar arasında yaşamlarını…
Gıda kaynaklı hastalıklar, kontamine gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkar ve çeşitli patojenler (bakteriler, virüsler, parazitler) veya toksinler nedeniyle oluşur. Bu hastalıkların belirtileri genellikle sindirim sistemiyle ilgilidir, ancak bazı durumlarda diğer…
Veteriner hekim kimdir sorusuna cevap vermeden önce biraz mesleğin tarihçesinden bahsetmek isterim.Veteriner hekimliğin tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. Ateşin, yazının ve tekerleğin icadı kadar önemli bir olay da insanoğlunun hayvanları…
Sistit; idrar kesesinin yangısı olarak tanımlanabilir. Kısaca idrar kesesinin aşırı derecede uyarılması (taş, kristal, tümörler, mikroorganizmalar gibi pek çok sebebe bağlı olarak..) sonucu ortaya çıkar. Ağrı, tüm sistitlerde ortak özelliktir. Hastalığın derecesine…
Köpeklerde sıklıkla görülen tersine hapşırık durumu pek çok köpek sahibinin farketmediği veya yanlış yorumladığı bir durumdur. Kedilerde çok daha nadir görülen tersine hapşırık; boğaza bir yabancı cisim kaçmışcasına, hayvanın hırıltılar…
Veteriner hekimliğinde anestezi, hayvanlarda cerrahi, tıbbi ve bazı teşhis prosedürlerinin güvenli ve ağrısız olarak gerçekleştirilmesini sağlamak için kullanılan yöntemlerdir. Veteriner hekimliğinde insan hekimliğine oranla çok daha sık başvurulur. Aslında çoğunlukla…
Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli parazitlerdir. 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede taşıdıkları hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Kan…
Kesinlikle evet! Kediniz ya da köpeğinizin bağırsaklarını tıkama ihtimali olan herhangi bir cisim yuttuğunda acilen hekiminize danışmanız ve fiziksel olarak kliniği ziyaret etmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde yutulan yabancı cisim mide…
Aşırı derecede güneş altında kalmış bir kedi / köpek sıcak çarpmasına maruz kalabilir. Bu ölüme kadar götürebilen oldukça ciddi bir durumdur. Güneş çarpmasının belirtileri hızlı soluma, koyu renkli dişetleri ve…