Tavuk
Tavukların (G. Gallus domesticus) ilk evcilleştirildikleri yer ve zaman konusunda kesin bilgiler bulunmamakla birlikte, günümüzden 10.000 yıl öncesinde ve Vietnamda olduğu varsayılmaktadır. Genetik araştırmalara göre, bugün evcil olarak yetiştirilen tavukların büyük çoğunluğu Hindistan orjinli Red (G.bankiva) ve Grey (G.sonnerati) Jungle fowl denilen yabani orman tavuklarından köken almaktadır.
Amerika, Kanada ve Avustralyada erkek tavuğa “rooster”, İngilterede “cock” denilmekte ve bir yaşın altındaki erkeklerde “cockerel” olarak adlandırılmaktadır. Kastre edilmiş erkeklere ise “capon” denilmektedir.
Bir yaşın üstündeki dişiler “hen”, bir yaşın altındakiler ise “pullet” olarak isimlendirilmektedir. Yavrulara “chick”, et şeklinde sunumuna “chicken”, tür adı için ise “domestic fowl” ya da yalnızca “fowl” kelimesi kullanılmaktadır.
Ülkemizde yavrulara civciv, gelişme döneminde olanlara piliç, erginliğe ulaşmamış dişiye yarka, ergin dişiye tavuk, ergin erkeklere ise horoz denilmektedir.
Tavuk Irkları
Tavuklar dünyada en yaygın ve fazla sayıda yetiştirilen evcil hayvanlardır. Çeşitli coğrafik izolasyonlar ve seleksiyonlar şimdiki yüzlerce çeşit tavuk ırkının oluşmasına yol açmıştır. Bu ırkların sınıflandırılması ise boyutlarına, tüy rengine ve tipine, ibik tipine, cilt rengine, ayak parmak sayılarına, kulak çevresi renk ve yapısına, yumurta rengine ve köken aldığı yere göre yapılmıştır.
Bu sınıflandırılmalarda asıl kabul edilen ise verim özellikleridir. Buna göre tavuklar yumurtacı, etçi ve kombine verimli ırklar olarak sınıflandırılmıştır.