Editörün Seçtikleri

Evcil Hayvanımızla Güvenli Seyahat

Özellikle tatil zamanları sevimli dostlarımızdan ayrılmak istemeyebiliriz. Onlar da bizlerden ayrılmaktan çok hoşlanmazlar. Doğru hazırlıkla sevimli dostumuz ve biz güvenli ve mutlu bir şekilde seyahat edebiliriz.

Peki, seyahat için nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle seyahat sonrası konaklayacağınız yerin evcil hayvan kabul edip etmediğini, özel koşulları olup olmadığını öğrenin. Sonrasında o yerin özelliklerine yol arkadaşınızın uyum sağlayıp sağlamayacağını iyi düşünün. Çekingen ya da agresif karakteri olan bir hayvan strese girebilir ve kendi sağlığı bozulduğu gibi başka canlılara da zarar verebilir. Sevimli dostumuz yeterince sosyal ve özellikle de sizin olduğunuz ortamda yabancılarla sorunu yoksa yanınıza almalısınız. Aksi halde alıştığı ortamda kalması ve orada bakım koşullarının sağlanması daha sağlıklı olacaktır. Ya da pet oteller ile önceden tanışmanız, onunla oraları ziyaret etmeniz tatil döneminde daha rahat konaklamasını sağlayacaktır.

Seyahat esnasında evcil hayvanınızın karnesi, sağlık bilgileri, seyahat edebilir raporu, tasması, taşıma kutusu, ilkyardım çantası mutlaka yanınızda olmalıdır.

Yolculuğa çıkmadan 2 saat öncesi bir miktar mama yedirmek ve yarım saat kadar dolaştırmak, seyahat esnasında midesinin bulanmasını engelleyecek ve çok aç kalmamış olacaktır.

Toplu taşımalarla seyahat edilecekse her uçak, tren ya da otobüs için belirli bir kapasite söz konusu olduğunu unutmayın. Önceden gerekli görüşmeleri yapmanızı öneririz ve hatta sevimli dostumuzun biletini almayı ihmal etmeyin.

Yolculuğa çıkmadan çok önce sevimli dostumuzu taşıma kabına alıştırmış olmamız önemlidir. Taşıma kabını evin içerisinde bir köşeye koymak, içerisine bize ve ona ait eşyalar yerleştirmek kutusuna alışmasını sağlayacaktır. Seyahat esnasında da bizim yanımızda olamayacaksa kokumuzu alması ve rahatlaması için tişört vb bir eşyamızı onun yanına koymamız faydalı olacaktır. Ayrıca seyahat öncesi hekiminizin önereceği rahatlatıcı, sakinleştirici ya da sedatif ürünler de kullanabilirsiniz. Uzun yolculuklar için dostumuzun içerisinde ayağa kalkabileceği ve dönebileceği büyüklükte taşıma kapları kullanmanızı öneririz.

Uçak, tren ya da otobüste bagaj kısmında seyahat edecek dostumuz için görevlileri bilgilendirmemiz, taşıma kutusu üzerine adımızı, telefonumuzu, dostumuzun adını ve resmini, uzun yolculuklarda görevlilerin verebilmesi için kutu üzerine bir poşet içerisinde bağlanmış mamasını ve boş bir mama kabını bulundurmamız ve ‘’Canlı Hayvan’’ notunu yazmamız oldukça önemli. Ayrıca kutu içerisine su kabı içinde birkaç parça buz koymak da faydalı olacaktır. Buz yolculuk esnasında eriyeceğinden su ihtiyacını rahatlıkla karşılamasını sağlayacaktır.

Şayet yolculuk esnasında dostumuz yanımızda ise şanslıyız, onunla yumuşak bir ses tonu ile konuşarak rahatlatabiliriz. Korkup kaçma ihtimaline karşı araç içerisinde kutusundan çıkarmamanız önemli.

Kuşlarımızın seyahatlerinde de kendi kafesinde olması önemlidir. Kafes içerisindeki oyuncakların çıkarılması sarsıntı esnasında yaralanmasını önleyecektir. Seyahat sırasında kafes üzerine hava almasını engellemeyecek şekilde bir örtü kapatılması da korkmasını veya hava akımına maruz kalmasını engelleyecektir. Yolculuk sırasında yanımızda ise onunla yumuşak ses tonu ile konuşmak kendisini güvende hissetmesine yardımcı olacaktır.

Toplu taşıma araçlarında yaşanabilecek risklere karşı profesyonel pet taşımacılığı yapan firmalarla görüşebilirsiniz. Yine dostunuzun bilgileri (aşı ve sağlık durumu, hastalıkları, özel diyeti ya da ilaçları vb) kutusunda ya da refakatçi kişi de olmalıdır. Bazı firmalar pet yakınını da refakatçi olarak seyahate dâhil edebilmekteler.

Kendi aracımızla seyahat ederken dikkat edeceklerimiz; dostumuz taşıma kabında olmalı ya da emniyet kemeri takılı (onlara özel emniyet kemerleri ile) olmalıdır. Uzun süreli yolculuklarda 2-3 saatte bir mola vermeniz ve dostunuzun hareket etmesini sağlamanız önemlidir. Köpekleri tasmaları ile araba dışında dolaştırmak, kedileri ise bütün camları ve kapıları kapatarak biz de içeride olacak şekilde kutusundan çıkarmak ve kum kabına koymak faydalı olacaktır. Çok az mama ve su ikram edebilirsiniz. Yeme-içme olmayabilir, tuvaletlerini de yapmayabilirler ancak hareket etmek, hatta onları okşamamız rahatlamalarını sağlayacaktır.

Bu arada aracın koltuklarına seyahat örtüleri sererek aracınızın dostumuzun tüyleri ile kaplanmasını önleyebilirsiniz.

Yolculuk esnasında özellikle de sıcak havalarda dostumuzu tek başına araba içerisinde bırakmamalıyız. Sıcak çarpması hayati risk oluşturacaktır. Aslında soğuk havalarda da uzun süre araba içerisinde yalnız kaldıklarında stresle beraber vücut dirençlerinin düşmesi ve donmasına sebep olabilmektedir.

Seyahatiniz tamamlandığında dostumuzun yeni ortamına adapte olabilmesi için ona ait yatak, oyuncak,  mama ve su kaplarını hemen odaya yerleştirin ve onunla bir süre beraber o odada oturun. Seyahat ve ortam değişikliği onu zaten strese sokacaktır, bu süreçte iştahını, su içip, içmemesini ve tuvaletini yapıp yapmadığını kontrol edin. İlk bir-iki gün çok hareket etmek istemeyebilir ancak sonrasında normal hayat sürecine girmesi gerekir. Aksi bir durum söz konusu ise bulunduğunuz yerdeki bir veteriner kliniği ile görüşmelisiniz. Bu sırada farklı gıdalar yedirmeye çalışmayın, alışık olduğu gıdaları yemesi için teşvik etmeye çalışın.

Dikkat;
1: Pandemi nedeniyle birçok ülkede kurallar sürekli değişmektedir. Gideceğiniz ülkenin konsolosluklarından ve Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüklerinden bilgi alabilirsiniz.

2: Ülkemizde toplu taşımalarda evcil hayvan taşıma kuralları hakkında aşağıdaki linklerden bilgi alabilirsiniz.

https://www.turkishairlines.com/tr-int/bilgi-edin/evcil-hayvanlarla-yolculuk

https://www.flypgs.com/faydali-bilgiler/diger-bilgiler/evcil-hayvanla-seyahat

https://www.anadolujet.com/tr/kurallar/evcil-hayvan

https://www.tcddtasimacilik.gov.tr/duyuru/9

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24299&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

Karayolu Taşıma Yönetmeliği, İkinci Bölüm, Madde 38/6: (Değişik:RG-10/1/2020-31004) Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer düzenlenebilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 2 uyarma verilir.

Dr. Müjgan Çevik Aksay
Gizmovet Veteriner Kliniği
https://www.gizmovet.com/

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button