Makaleler

Kedi Tırmığı Hastalığı

Bartonelloz ya da Kedi Tırmığı Ateşi isimleriyle de bilinen bir hastalıktır. Yavru kediler başta olmak üzere pireye karşı önlem alınmamış her yaş kedinin rezervuarı olduğu hastalık, Bartonella henselae tarafından oluşturulmaktadır. Pireler bartonella türü bakterileri taşırlar ve ısırıkları ile kedi ve köpeklere bu bakterileri bulaştırırlar. Evet, yanlış okumadınız, kedi tırmık hastalığı dediğimiz bu hastalık köpeklerden de bulaşabilir ve burada etken Bartonella vinsonii’dir.

Bakteriyle ilk tanıştıklarında bağışıklığı zayıf olan kedi ve köpeklerde de enfeksiyon şekillenebilmektedir. Ancak çoğunlukla bakteri onların vücutlarında yaşar ve tırmalanma yoluyla biz insanlara bulaşabilir. Bulaşma patilerdeki pire pisliklerinin tırmalanma sırasında oluşan yaraya bulaşması ile gerçekleşmektedir. Bağışıklık sistemi yeterli olan kişilerde herhangi ciddi bir hastalığa neden olmadan iyileşir ki çoğu insan bu durumun farkında olmaz. Ancak çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklığı zayıf kişilerde 2-4 hafta içerisinde cilt lezyonları, lenfadenopati (lenf yumrularında şişme), nöroretinit (akut görme kaybı), nörolojik semptomlar görülebilir. Çok nadir de olsa dalakta büyüme, ensefalit ve kalp kapakçığı enfeksiyonlarına neden olabilir.

Pireli kedi ya da köpek tarafından tırmalanma söz konusu ise yaralanan bölgeyi sabunlu su ile yıkamak ve yara derin ise bir sağlık kuruluşuna ulaşmak önemlidir. Hafif vakalarda, tedavi genellikle gerekli değildir ve hastalık şekillenmeden vücutlarımız bakteriyi kontrol altına almaktadır.

Temasta olduğumuz kedi ve köpeklerin paraziter ilaçlarının aksatılmaması en önemli korunma yöntemidir. Hafif sıyrıklarda hijyen kuralları hastalığı önleyecektir. Derin yaralanmalarda hijyen kuralları sonrası sağlık kuruluşuna gitmek, gerekli görülürse verilecek ilaçları kullanmak ciddi sorun yaşamadan süreci atlatmamızı sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu