Kısa ya da uzun tüylü bütün kedi ve köpekler tüy dökerler. Çünkü sağlıklı bir tüyün belirli bir ömrü vardır ve zamanı geldiğinde bu tüyler dökülür. Ayrıca mevsimlere bağlı olarak senede iki defa fizyolojik tüy dökümü adını verdiğimiz tüy değişimini yapmak zorundalar.
Herhangi bir deri problemi varsa (mantar, uyuz, egzama vb), bir enfeksiyon geçiriyorsa ya da stresliyse (kızgınlık dönemleri, ortam değişimleri, gebelik gibi) tüy dökümü artacaktır. Bunlar hastalığın iyileşmesiyle ya da stres faktörünün ortadan kalkmasıyla düzelir. Ancak en çok problem yaşadığımız dönemler ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Çünkü mevsimsel tüy değişimi başlamıştır ve oldukça fazla tüy dökümü söz konusudur. Bu dönemlerde genel olarak bütün tüylerde döküm başladıysa ve tüylerde cansızlık söz konusuysa korkmanıza gerek yok. Ancak lokal tüy dökülmeleri varsa mutlaka veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz.
Mevsime bağlı aşırı tüy dökülmelerinde günlük fırçalama işleminizi aksatmamalısınız. Kedi/köpeğinizin tüy yapısına göre tel ya da eldiven tarzı fırçalarla günde bir kez mutlaka fırçalamak hem ölü tüyleri fırçayla toplamanızı sağlayacak hem de deri altı kılcal damarlarda uyarım yaratarak kıl köklerinin daha iyi beslenmesini ve yeni çıkan tüylerin daha güçlü olmasını sağlayacaktır. Ayrıca sık yıkamak da tüy dökümünü arttıran faktörlerden birisidir. Özellikle bu dönemlerde ayda bir kez yaptırılacak banyolar yeterlidir.
Bütün bu önlemlerinize rağmen hala sizi rahatsız edecek düzeyde tüy dökümü varsa veteriner hekiminizin önereceği deri-tüy için özel ürünleri kullanarak probleminizi çözebilirsiniz.
Tüylü dostunuz ve sizler için sağlıklı bir yaşam dileğiyle…